KSZTAŁTOWANIE HIGIENY OSOBISTEJ I SPOŁECZNEJ
1. Higiena skóry.
Jej celem jest utrzymanie skóry we właściwym stanie zdrowia, dzięki jej oczyszczaniu i pielęgnacji. Podstawową czynnością w higienie skóry jest mycie całego ciała. Mycie oczyszcza skórę z brudu (kurzu i pyłów) oraz z nadmiaru złuszczonego naskórka, łoju i potu. Ze względu na skórę najlepszy jest natrysk ponieważ bieżąca woda usuwa większe zanieczyszczenia nie niszcząc barier ochronnych skóry. Bariery ochronne tworzą:
- naskórek
- pot o lekko kwaśnym odczynie wydzielany przez gruczoły potowe
- łój natłuszczający skórę wydzielany przez gruczoły łojowe.
2. Higiena włosów.
Jej celem są czyste, zdrowe i wypielęgnowane włosy. Do podstawowych zabiegów higienicznych włosów należą:
- czesanie i szczotkowanie
- mycie
- zabiegi pielęgnacyjne, odżywianie i regeneracja
- strzyżenie.
Prawidłowa higiena zapewnia włosom bezpieczeństwo ponieważ skóra głowy i powierzchnia włosów jest szczególnie narażona na zanieczyszczenia, które mogą doprowadzić do pogorszenia stanu włosów, a nawet pojawienia się stanów chorobowych. Włosy powinny być szczotkowane dwa razy dziennie ( rano i wieczorem).
3. Elementy higieny osobistej a praca w salonie.
Higiena osobista fryzjera może mieć znaczny wpływ na jakość usługi, czyli wykonywanych czynności fryzjerskich i komunikacji z klientem. Dlatego narządy, które są wykorzystywane podczas usługi powinny jak najlepiej spełniać swoje funkcje, czyli:
- dłonie muszą być sprawne i zdrowe
- stopy muszą być wytrzymałe i zdrowe
- paznokcie muszą myć czyste i zdrowe.
4. Higiena oczu.
Oczy pełnią zasadniczą rolę w przyjmowaniu bodźców z otoczenia. Odbierają 70-80% wrażeń. Dlatego higiena oczu stanowi tak ważny element profilaktyki, która pomaga chronić narząd wzroku przed chorobami i urazami, oraz stworzeniem dla oczu bezpiecznych warunków otoczenia. Istotnym czynnikiem wywierającym wpływ na zdrowie i prawidłową pracę oczu jest oświetlenie. Nie może być zbyt ciemne ani jasne, ponieważ oczy szybko się męczą. W salonie fryzjerskim prawidłowe oświetlenie powinno pochodzić z dwóch źródeł:
- ogólnego – oświetlającego całe pomieszczenie
- punktowe – skupiające się na stanowisku pracy.
5. Higiena jamy ustnej i zębów.
Jej celem są czyste i zdrowe zęby, ważne nie tylko w bezpośrednim kontakcie z klientem ale również w życiu codziennym. Szczoteczkę powinno się wymieniać co 1,5-2 miesięcy.
6. Higiena dłoni.
Celem higieny dłoni jest ich czystość oraz schludny wygląd. Nie umyte dłonie mogą stać się powodem przedostania się wielu chorób do organizmu, jak np.: żółtaczki czy czerwonki (inaczej nazywanej „choroby brudnych rąk”). Najstarszą formą ochrony rąk jest regularne mycie wodą i mydłem. W zawodzie fryzjerskim dłonie są dodatkowo narażone na wiele negatywnych czynników zewnętrznych, jak produkty fryzjerskie, detergenty, produkty do dezynfekcji. Dlatego prawidłowa higiena w środowisku pracy przy zastosowaniu:
- łagodnych środków chemicznych
- środków ochronno-zabezpieczanych
- odpowiednich preparatów do dezynfekcji
- kosmetyków pielęgnacyjnych.
Zapewnia dłonią fryzjera czystość, bezpieczeństwo i odpowiednią ochronę.
7.Higiena stóp.
Celem higieny stóp jest zachowanie ich w stanie zdrowia. Podczas wykonywania czynności zawodowych fryzjer stoi przez wiele godzin, opierając ciężar całego ciała na stopach. Chcąc zachować prawidłowy stan swoich stóp, fryzjer powinien przeprowadzić szereg czynności higienicznych, w tym pielęgnacyjnych. W czasie wykonywania pracy, kiedy stopy narażone są na największe obciążenia, podstawową sprawą jest noszenie prawidłowego obuwia, odpowiadającego fizjologii stóp. Obuwie powinno też być zabudowane z przodu co ochroni stopy przed opadającymi włosami, ale też w przypadku upuszczenia ostrych przedmiotów.
8. Higiena paznokci.
Celem higieny paznokci są zdrowe, czyste i wypielęgnowane paznokcie. Fryzjer powinien mieć je przycięte krótko, starannie oczyszczone i równo spiłowane, żeby uchronić klienta przed nieumyślnym zadrapaniem i potencjalną możliwością zainfekowania. Pod paznokciami mogą gromadzić się:
- kurz
- brud
- bakterie
- wirusy
- grzyby
- formy pasożytnicze.
9. Higiena ubioru.
Celem higieny ubioru, jest czystość ubioru, która świadczy, o higienie osobistej i inwidualnym podejściu do zdrowia. W salonie fryzjerskim możne dojść do zakażenia ubioru w kontakcie z chorym klientem albo innym fryzjerem – przez krew, ślinę, drobiny skóry i zawarte w nich chorobotwórcze drobnoustroje. Odzież zawodową poddaje się wówczas działaniu specjalnych dezynfekujących preparatów i wysokiej temperaturze. Przez higienę ubioru rozumie się też jego przewiewność i wygodę. Ubiór nie powinien krępować ruchów czy powodować obfitego wydzielania potu. Kolor materiału nie może wywierać negatywnego wpływu ani na fryzjera ani na klienta.
Higiena to bardzo ważna rzecz w takiej pracy jak fryzjer https://potrzebujetego.pl/
OdpowiedzUsuń